MattiLehtinen Vapaa-ajattelematon.

Perunaa EI istutettu helmikuussa.

2015 siemenperunat jemmattiin maahan jo helmikuussa täällä lounais-saaristossa. Nyt maa on niin roudassa että voi olla että ei istuteta ensikuussakaan.

Saa keksiä meriselityksia että mistä johtuu. Jos kertoo että ilmastonmuutoksesta ilman perustelua niin on pare jättää kertomatta, mitään en kuitenkaan poista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Eiköhän syynä ole kuluvan helmikuun viileys Suomessa, kuinkas muutenkaan?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olisiko tuo määrite "viileys" hiukan "understatement"?

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Sanotaan sitten että vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmää.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jep jep ja meille on vakuuteltu jo yli vuosikymmenen verran että pohjoinen lämpenee eniten. Pakko sanoa varsinkin viime kesien perusteella että ei siltä oikein vaikuta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Kolea kesä ei automaattisesti johda siihen, että koko vuosi olisi viileä. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat keskilämpötilojen muutokset on eri asia kuin helmikuun sää lounais-Suomessa. Ja jos säästä puhutaan, niin nopeastipa sekin unohtui, että puolivälissä tammikuuta oli vielä maa mustana ja meri auki.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Opettele erottamaan sää ja ilmasto. Ei ole vaikeaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tavallista kylmempi = sää.
Tavallista lämpimämpi = ilmastonmuutos.
Ei ole vaikeaa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sää: hetkellinen ja paikallinen. Ilmasto: tilastollinen käsite. Ei ole vaikeaa, mutta annetaanpa itse Juha Föhrin selittää: http://blogi.foreca.fi/2011/03/perusasiat-haltuun/

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Hän kiteyttää asian: "Ilmasto viittaa myös historiaan, koska tähän mennessä jo toteutuneet säät muodostavat ilmaston."

Eli on puppua väittää, etteikö hetkellinenkin sää olisi ilmastoon liittyvää. Se siis osaltaan määrittää ilmastoa, koska sillä on oma painoarvonsa tulevaisuudessa tarkasteltujen historiallisten säähavaintojen sarjassa.

Ja on selvästikin havaittavissa, kuten Jannekin tässä kommenttiketjussa toteaa, että normaalista poikkeavat lämpmät säät alta aikayksikön selitetään merkeiksi ilmastonmuutoksista ja normaalista poikkeavat kylmemmät jaksot puolestaan kuitataan vain "sääksi". (Ei tarkoita kalasääskeä...)

http://ilmatieteenlaitos.fi/vuositilastot

Ylläolevan linkin takaa löytyvät käyrät lämpötiloista 1900-luvun alusta lähelle tätä päivää (tämän lopputalven ennätyspakkasia niissä ei toki vielä näy) sekä Kaisaniemen että Sodankylän säähavaintoasemien kohdalta. Niistä ilmenee, että molemmissa paikoissa ilmasto on lämmennyt vuosisadan alusta varsin selvästi 30-luvun lopulle asti ja sitten viilennyt yhtä selvästi 80-luvun lopulle asti, jonka jälkeen taas on havaittavissa lämpenemistä samantapaisella trendillä kuin toista sataa vuotta sitten. Sodankylän kohdalla se ei kuitenkaan ole ollut yhtä rajua kuin silloin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tätä Mäkisen logiikkaa jo odotinkin, perustelua en odottanut.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

En taaskaan osannut aliarvioida Puheenvuoron turakaisten yleissivistyksen tasoa riittävästi. Mutta jospa tuo Juha Föhrin teksti toisi apua ahdinkoosi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Toivottavasti Mäkinen jaksaa muistuttaa sään ja ilmaston eroista myös silloin kun jokin helleaalto, jäätikön väitetty sulaminen, hirmumyrsky, kuivuus yms esitetään osoituksena ilmastonmuutoksesta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mihin ahdinkoon? Onneksi en ole perunan"viljelijä", niitä voi jo ruveta ahdistamaan? Toi auktoriteettiin vetoaminen on aika väsynyttä, osaako väsynyt kynttilä kertoa omin sanoin yhtään mitään? Juhakin sotki sään ja ilmaston sujuvasti monta kertaa.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Eiköhän tuo eniten ahista perheenemäntää joka ei voikaan tarjoilla ylioppilaan kunniaksi kotimaisia uusia perunoita...

Aika kesyä tämä "hirmupakkanen" muuten, -19 astetta Raahessa

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mitähän tossa ylen jutussa tarkoitettiin arktisella jääalueella? Ei ainakaan merijäätä ja tällä hetkellä koko 50° leveyspiirin pohjoispuolinen pallonosa on "umpijäässä" lukuunottamatta länsieuroopan alueelle osuvat osat ja brittien saaret.
Ja taas tietenkin lämmin on ilmastonmuutosta.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Juu, ja jää on jääkautta :-)

Pekka Iiskonmaki

Ilmaston lämpeneminen ottaa vähän takapakkia, mutta kyllä sillä voi vielä

höhliä rahastaa ainakin kymmenen vuotta.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Jep jep, ilmastonmuutos peruttu: Suomessa on helmikuussa pakkasta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Niin sanaan ilmastonmuutos voi sisältää ihan kaikki menneet, tulevat ja nykyiset säät ja kaiken mitä ilmastossa tapahtuu ihan joka puolella palloa. Sen takia olisi ehkä viisainta kertoa mitä sen sanan tänne kirjoittamalla mahtollisesti koittaa kertoa.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Ilmastonmuutoksella tässä yhteydessä tarkoitetaan globaalista lämpenemisestä johtuvia trendejä sääilmiöissä kuten esimerkiksi lisääntyviä myrskyjä, tulvia ja kuivuuksia. Ilmastonmuutos voi ilmetä myös lämpimien ja kylmien kausien "sekoamisena" - esimerkkinä vaikkapa arktisen alueen poikkeukselliset keskilämpötilat helmikuussa 2018.
Ilmastonmuutosta on tutkittu pitkään ja suuri enemistö riippumattomista tiedemiehistä esittää syvän huolestumisensa asian tilasta. Tässä yksi viimeisistä esimerkeistä: pohjoisella pallonpuoliskolla vaikuttavan polaaripyörteen (polar vortex) heikkeneminen saattaa sekoittaa meidänkin ilmastoamme:
https://www.smh.com.au/environment/climate-change/...

Edit: tähän olikin jo viitattu yllä linkatussa (kommentti #15, Markku Likitalo) Ylen uutisessa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Oletko huomannut että globaali lämmönnousu on ollut tauolla kohta 20 vuotta. Lisääntyvistä myrskyistä, tulvista ja kuivuudesta ei edes ipcc raportti kerro mitään.

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Enpä ole itse huomannut, mutta ohessa NASA:n havainnot:
https://climate.nasa.gov/vital-signs/global-temper...

Mm. helleaaltojen esiintyminen on viisinkertaistunut sitten teollisen vallankumouksen: https://www.theguardian.com/environment/2015/apr/2...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

-30 luvulla tässäkin maassa oli lämpimämpää kuin nyt ja helleaaltoja on ollut ihan aina. Esim pohjois-amerikassa sellainen "riehui" 1901 ja ruumiita tuli lähes 10 000 kpl. Mitään sellaista säätä ei ole viimeiseen 100 vuoteen ollut mitä ei ole ollut aikaisemminkin. Sen takia kun ihmisiä on liikaa niin nämä luonnolliset ilmiöt myös "tappaa" sen takia enemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset