MattiLehtinen Vapaa-ajattelematon.

Aprillipila ei ole enää mitään, tää on pääsiäis totuus.

  • Oikeita luonnon värjäämiä kananmunia.
    Oikeita luonnon värjäämiä kananmunia.
  • Oikeasti vapaa Kana ottaa supaa.
    Oikeasti vapaa Kana ottaa supaa.

Pidin tätä vitsinä kun sain facepuukkiin kuvan jossa kerrottiin että suomalainen muna värjätään Saksassa.

Pari minuuttua kuukkelin parissa kertoo että tää on totta, munat kuskataan Saksaan asti maalattavaksi. Tossa ei kerrottu missä ne keitetään mutta ei sentään Kiinassa vaikka sekään ei olisi mikään mahdottomuus nykyään. Nämä kun maalaa vihreeksi niin voi olla että ekolookinen cityvegaanikin pistelee noita poskeensa.

https://munax.fi/kananmunat/paasiaismunat

Pahkasika ei ole kuollut vieläkään tai sitten todellisuus on muuttunut pahkasiaksi. Tossa kuvassa on omien vapaiden kanojen munia, ne osaa värjätä ne ihan ite.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

No, kiveä kannattaa kuljettaa Kiinaan asti käsiteltäväksi ja sitten takaisin Suomeen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kalaakin kuskataan Norjasta kaukoitään ja takaisin, täällä se pakataan ekopakettiin ja citivihreet on tyytyväisiä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Liha on ympäristöystävällistä. Siksi toiseksi se on vielä kaiken lisäksi hyvää.

Leena Virtanen

Jos olisit lukenut koko jutun, niin olisit saanut tietää, että ne tulivat vientikuorman paluukuormassa takaisin....niin sääli, että jakaa jos oman mielipiteensä, kun ei ole edes perehtynyt aiheeseen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllä minä sen luin ihan kokonaan. Tolla logiikalla kalojen lennättäminen kaukoitään on ekolookista kun ne tuodaan myös takaisin. Säälin sua senverran että hyväksyin kommenttisi vaikka kuvaa ei näy.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Nämä kun maalaa vihreeksi niin voi olla että ekolookinen cityvegaanikin pistelee noita poskeensa."

Vegaanit eivät syö kananmunia, eiköhän niitä kananmunia ostella ihan myö "tavalliset" immeiset. Ei ole tuo munien värjäys tullut tavaksi enkä kyllä itse ole tuotteen kohderyhmää.

Mutta kenen syyksi asian sitten voi laittaa? Kuluttajan, joka ei ota asioista selvää? Yhtiön, joka toimii talouden pelisääntöjen mukaan ja valmistaa tuotteita joita kuluttajat haluavat? Pitääkö kuluttajan lopettaa kuluttaminen vai yrittäjän tuotteiden valmistaminen? Vai kuljetus? Jos haluat värjätyn pääsiäismunan niin matkusta lentäen Saksaan ja hae omasi. Tai sitten paikallisen martan maalaman munan käsityön hinnalla. Valintojen maailma.

Kun nyt ollaan tästä globalisaatiosta ja sen tuomasta kaikesta pahasta huolissaan niin rohkaisisin kaikkia tarkistamaan omien vaatteidensa alkuperän ennen kuin alkaa moralisoida muita "made in China" -paita päällään. Karu totuus kun on että suurin osa maailman hutusta jota me täällä kulutamme tuotetaan meille niissä maissa joita eniten moralisoidaan ympäristöasioissa. Ainoa oikea ja tehokas tapa vastustaa tätä ilmiötä on olla kuluttamatta kys. tuotteita.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ostelkaa munanne mistä huvittaa färillä tai ilman, ite poimin ne kanalasta ja kalat "poimin" merestä.
Ilmastohuolestuneet eivät taida välittää pätkääkään mistä käyttämänsä "tuotteet" tulee, tärkeämpää on osoitella sormella muita. Vegaanejakin on moneen lähtöön, yhdelle täkäläiselle meidän munat kelpaa ja kyselee myös että onko "ylimääräistä" kalaa. Ja on siis omasta mielestään vegaani.
Ai niin, jostain ihme syystä mun lapset osaa maalata munia?

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Ostelkaa munanne mistä huvittaa färillä tai ilman, ite poimin ne kanalasta ja kalat "poimin" merestä."

Juu, se on hieno asia. Itselläni on muita asioita hoidettavana niin olen itse ulkoistanut oman munien tuotantoni.

"Ilmastohuolestuneet eivät taida välittää pätkääkään mistä käyttämänsä "tuotteet" tulee, tärkeämpää on osoitella sormella muita."

No, etkö itse juuri osoittele muita sormella tässä asiassa? Oletko itse täysin synnitön heittääksesi ensimmäisen kiven ja todetaksesi että juuri sinun elämäntyylisi on se kestävä valinta? Välitätkö sinä mistä tuotteesi tulevat? Ovatko kaikki vaatteesi kotimaisia? Eihän kulkuneuvoasi ole tuotu päästöjä aiheuttaen Suomen rajojen sisäpuolelle?

"Ai niin, jostain ihme syystä mun lapset osaa maalata munia?"

Ovathan maalit myös kotimaassa vastuullisesti tuotettuja eikä vain ulkomailta kärrättyä rahtitavaraa? Lapsien teko myös kiihdyttää väestönkasvua, josta sinäkin lienet hyvin huolissasi.

No kiinnostaako sinua edes? Ai niin, ei, kunhan haluat päästä osoittelemaan muita sormella.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

”Ilmastohuolestuneet eivät taida välittää pätkääkään mistä käyttämänsä "tuotteet" tulee,”

Tämä(kään) Lehtisen väite ei ole totta, mutta yleisellä tasolla: tuotteiden kuljettamisen osuus niiden hiilijalanjäljestä voi olla yllättävän pieni, kunhan kyseessä ei ole lentokuljetus.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Yleisellä tasolla toi sun lainaus ei ole mikään väite ja aika harva tekee niin kuin ite saarnaa, tuskin sinäkään.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #12

Siis jos aiheessa yritetään pysyä, niin on jokseenkin sama kuskataanko munat Saksaan vai värit Suomeen. Mitä tekoihin tulee, ostan luomumunia - ensisijaisesti tuotantoeläinten kohtelun takia.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #14

Jasso, ne munat kuskataan sinne ja takaisin. Färejä ei ilmeisesti kuskata takaisin mistä ovat tulleet.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

#8
Missä kohtaa osoittelen sormella muita, pidän tätä munien kuskausta lähinnä huvittavana ekopakkauksineen niinkuin myös tota sun avautumista. Saat ihan ite tapella omien olettamustesi kanssa. Kaikki mun omistuksessa olevat autot on muuten tuotu jenkeistä jos se kiinnostaa.
Ja mun elämäntapa vanhalla "sikatilalla" on ihan oma valinta ja täällä voi olla myös ekolookinen.

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Missä kohtaa osoittelen sormella muita"

Vaikka tässä:
"Ilmastohuolestuneet eivät taida välittää pätkääkään mistä käyttämänsä "tuotteet" tulee, tärkeämpää on osoitella sormella muita."

Minua ainakin kiinnostaa mistä tuotteet tulee ja olen varmaan silmissäsi tällainen "huolestunut". En mitenkään hirveän fanaattinen, mutta kun saan uutta tietoa eteeni niin koitan muuttaa kulutustottumuksiani. Pyrin ostamaan esimerkiksi reilun kaupan kahvia vaikka se vähän kalliimpaa onkin, koska niin voin varmistua etten tue kahvia ostaessani lapsityövoimaa. En moralisoi ketään asiasta, mutta kerron asiasta jos se tulee puheeksi ja koitan saada ihmiset itse ajattelemaan asiaa. Henkilökohtaisten valintojen moralisointi puolin ja toisin on typerää eikä johda mihinkään, siksi asiaan tarvitaankin poliittista ohjausta kuten mitä Sitra esimerkiksi esittää. Päästöjen verottaminen tekisi noistakin munista vähemmän kannattavia tuottaa ja ohjaisi kulutusta järkevämpään suuntaan. Mutta tämä lienee jo kaukana blogin aiheesta.

Juu myönnän kyllä että Saksassa maalatut munat voivat olla huvittava seikka, mutta liekö olet jo nauranut itsesi tärviölle valmiiksi kuorituista ja uudelleenpakatuista banaaneista ja keitetyistä kananmunista? Se jos joku on minusta paitsi tyhmää myös todella epäekologista.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mun mielestä käyt kyllä aika fanaattisesti ilmasto"epäilijöiden" kimppuun.
Ja melkoisen koomista että Sitra mainitaan tässä muna asiassa kun siellä vaikuttaa "asiantuntijana" dj muna ;) .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset