MattiLehtinen Vapaa-ajattelematon.

No niin, "natsihelle" valtaa Euroopan.

Mitähän toimittelijan knupissa liikkuu kun "löytää" helteestäkin natsit?

Tämä on IS uutisesta lainattu.

"Helle, joka värjää sääkartat harvemmin nähdyillä väreillä, pinkillä, violetilla, ehkä jopa ruskealla, joka tuo mieleen vuoden 1939 ja natsi-Saksan Eurooppaa valloittaneet ruskeapaidat."

Siis jopa ehkä hellekartta värjääntyy ruskeaksi eikä siitä kyllä ihan heti tule mieleen natsit ainakaan mulla. Sikäli mielenkiintoista että Euroopan maiden lämpötilaennätyksiä on tehtailtu joka vuosikymmen 1900 luvun alusta lähtien poislukien -60luku, Irlannin lämpöennätys on niinkin kaukaa kuin 1887. Mutta kyllä tästäkin normaalista helleaallosta väännetään ääri sitä ja ilmastonmuutos tätä uutista todennäköisesti kyllästymiseen saakka.

 

Edit, jäi linkki uutiseen näköjään pois.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Sadetanssit ovat ikiaikainen rituaali. Hyvähän se on, että pitkän unohduksen ajan jälkeen niitä on taas alettu harrastaa Euroopassakin.
Minä kyllä katsoisin, että helteet ovat natsien lisäksi myös Trumpin syytä. Nehän alkoivat koetella Eurooppaa lähes heti sen jälkeen kun Trump oli antanut kyseenalaisen lausunnon Iranin tilannetta koskien.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

60-luvulla vanhempani muistelivat lapsuuden kesiään, jotka olivat "pitkiä ja kuumia" verrattuna silloisiin. Kyseenalaistin tuon jo lapsena, koska minun mielestäni myös 60-luvun kesät olivat pitkiä ja kuumia. Uumoilin, että aikuisena asiat vain tuntuvat erilaisilta.

Mutta jossain vaiheessa kuuntelin silloin radiosta meteorologin juontamaa ohjelmaa, jossa hän totesi, että vamheman ikäpolven muistot lämpimistä kesistä ovat aivan oikeita. Sanomana oli, että ilmasto on viilennyt oleellisesti 30-lukuun verrattuna.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Natsihelteellä on kuumaa kuin uunissa. Hyvin vastenmielistä verrata sääkarttoja sotavalloituksiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mitähän toimittelijan knupissa liikkuu kun "löytää" helteestäkin natsit?

"Helle, joka värjää sääkartat harvemmin nähdyillä väreillä, pinkillä, violetilla, ehkä jopa ruskealla, joka tuo mieleen vuoden 1939 ja natsi-Saksan Eurooppaa valloittaneet ruskeapaidat."

Tuolla ilmiöllä on nimikin, monomania (kreik. mono, yksi ja mania, pakkomielle). Se on itsepintaista yhden asian ajattelemista tai tavoittelua. Monomaniaa poteva ajattelee vain yhdenlaisia ajatuksia päiväkausia.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Taitaa olla Pride-helle, jos sääkartta värjäytyy harvemmin nähdyillä väreillä vaaleanpunaiseksi, violetiksi, keltaiseksi ja oranssiksi. Ilta-Sanomien toimittajalla oli paikka laukoa avopaikasta vastapalloon komea osuma, mutta se ei tajunnut.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tosta uutisesta vielä.
"Poikkeuksellinen helle kärventää läntistä Eurooppaa – meteorologi hämmästyi jopa 48 asteen lämpötiloja"

Aika huonosti on säähistoria tiedossa tollakin, Euroopanennätys on 48°C vuodelta 1977.

"– Kummalliseksi tämän tekee se, että näin korkeita lämpötiloja mitataan läntisessä Euroopassa yleensä elokuussa, ja nyt olemme vielä kesäkuun puolella, ihmettelee päivystävä meteorologi Anniina Valtonen Ilmatieteen laitokselta."

Euroopassa maakohtaisia ennätyksiä on mitattu, kesä-, heinä-, ja elokuussa. Todella kummallista tosiaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei tuolla ole oikeastaan väliä.

Sillä taas on väliä, että erilaisia paikallisia ennätyksiä rikotaan nykyään paljon useammin mikä osoittaa sitä globaalin lämpötilan muutosta lämpimämmäksi.

Perstuntumalla viilenee noin 2-3v kuluttua kun auringon aktiivisuus hiipuu ja sitten menee jotain vuosikymmeniä kun rikotaan taas ennätyksiä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tulit sitten tuubaa veivaamaan tännekkin. Toi väite on sitä itteään.
"erilaisia paikallisia ennätyksiä rikotaan nykyään paljon useammin mikä osoittaa sitä globaalin lämpötilan muutosta lämpimämmäksi."

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

se kertoo vain ja ainoastaan siitä, että mittauspisteitä on enemmän ja enemmän ja infran läheisyydessä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Säätila on vaihteleva ja vuodet ei ole veljeksiä yms.

Jos lämpötiloja mitataan vaikka 100 vuotta, on hyvin todennäköistä että ennätys aina silloin tällöin rikkoontuu. Niin kylmän kuin lämpimänkin suhteen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #10

Niin just.

Ja se millä on väliä on se, että onko lämpömittarissa keskimäärin mitkä lämpötilat nyt kuin mitä oli 100v, 200v, 300v jne. sitten, kun tasoitellaan niitä eroja muutaman vuosikymmenen mittaustuloksista.

Vuosivaihtelu on melko satunnaista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

Jotta niitä voisi "tasoitella", pitäisi olla samanlaiset mittarit samoissa pisteissä kuin 100, 200 tai 300 v. sitten. Ei ole joten ei niitä voi vertaillakaan.

Tietenkin vuosivaihtelu on satunnaista. Niistä satunnaisista vuosivaihteluista tulee keskiarvoja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

"Jotta niitä voisi "tasoitella", pitäisi olla samanlaiset mittarit samoissa pisteissä kuin 100, 200 tai 300 v. sitten. Ei ole joten ei niitä voi vertaillakaan."

On noita itseasiassa ollut lähemmäs 300v, ihan siitä saakka kun saatiin nämä Celcius ja Fahrenheit asteikot.

Observatorioissa ovat nimittäin pitäneet niistä ajoista saakka tarkkaa kirjaa kun lämpötila vähän vaikuttaa siihen taivaankappaleiden muljahteluiden tarkkailussa ja pitää huomioida.

Niitä pitkään toiminnassa olleita, kalibroituja mittauspisteitä tosin on vähän, että sitten pitäisi kaivella muuta aineistoa millä saadaan mittausta pidemmäksi aikaa.

Esimerkiksi yksi observatorio kun on siellä Lontoossa niin sieltä saa kalibroitua dataa mutta sitten on kirjoitettua historiaa miten on vaikka Thames joki ollut jäässä talvisin niin tuota aineistoa voi verrata sen kanssa ja saadaankin kaiveltua dataa pidemmälle aikavälille.

Oikeasti noissa yhdistellään eri lähteitä saadaan rakennettua eri aikojen lämpötiloja. Tieto tarkentuu mitä pidempään on kalibroitua mittausta saatavilla eri paikoista ja mitä enemmän on eri lähteitä käytetty konstruktiossa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

"On noita itseasiassa ollut lähemmäs 300v, ihan siitä saakka kun saatiin nämä Celcius ja Fahrenheit asteikot."

Ai? Viitsikö linkata vaikka Kaisaniemen tai Sodankylän mittauspisteiden datan vuodelta 1720 eteenpäin? Tai jos ei ole niin selitätkö miten se vertailukelpoinen data saadaan aikaan Thamesin jäätymisestä?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

En minä ole sanonut, että Sodankylän observatoriossa olisi satoja vuosia vanhaa dataa

Aikas vanhaa dataa löytyy Greenwitchin observatoriosta:

https://wattsupwiththat.com/2014/02/23/historical-...

http://www.london-weather.eu/category.91.html

Ja sitten kun on kirjoitettu ylös vuosia jolloin oli Thames jäässä: https://en.wikipedia.org/wiki/River_Thames_frost_f...

Niin voidaan vähän verrata niitä lämpötiloja siitä lähtien mistä dataa on niin saa käsitystä mitä se ollut että mennyt Thames joki siinä vieressä jäähän. Menee nimittäin jäätymiset päällekkäin tuon datan kanssa.

Sitten tähän voidaan yhdistää vaikka puiden vuosirenkaita. Dataa voidaan siis rakentaa sen tarkan datan perusteella.

1700-luvun dataa löytyy sitten vaikka Tukholmasta.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #10

”Jos lämpötiloja mitataan vaikka 100 vuotta, on hyvin todennäköistä että ennätys aina silloin tällöin rikkoontuu. Niin kylmän kuin lämpimänkin suhteen.”

Näinhän asia on. Kuitenkin viime vuosina on rikottu lähes yksinomaan lämpöennätyksiä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #19

Ei ainakaan Suomessa ole viime vuosina rikottu mitään lämpöennätyksiä.
https://ilmatieteenlaitos.fi/saaennatyksia

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saamieni hälyttävien tietojen mukaan, jos tiedetään jonkun paikan vuotuinen keskilämpötila, on seuraavana vuonna keskilämpötila tuota lukemaa korkeampi jopa 50% todennäköisyydellä.

Toki tarkempaakin analyysiä voisi tehdä, jos jaksaisi. Jonkun mittauspaikan havaintohistoriasta voi laskeskella tilastollisia suureita ja yrittää niistä päätellä, mikä on niiden perusteella jonkun ennätyksen rikkoutumisen todennäköisyys.

https://ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus

Vaikka todennäköisyys olisi pieni, niin jos mittauspäiviä on 365, mittaustunteja 8760, havaintoasemia esimerkiksi 100 ja mitattavia suureita vaikkapa 5 kappaletta, muodostuu jonkun yksittäisen, pelihousut repivän ennätyksen todennäköisyydeksi vuoden aikana lähes 100 prosenttia.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Fyysikon selitys Ilmastopaniikin (ja huijauksen?) syistä tuoreessa artikkelissaan
”Mitä ihmettä tapahtui maailman laajuiselle ilmaston lämpenemisen pysähtymiselle?”
http://clivebest.com/blog/?p=8934

Bestin yksinkertainen johtopäätös on että lämpötilamittauksia on peukaloitu vuosien 1998-2012 mittausdatoissa, jotta lämpeneminen on saatu jatkuvasti nousevaksi!

KTS Figure 1-4 käppyröitä

”So the conclusion is very simple. The monthly temperature values in over 4000 CRUTEM3 stations have all been continuously changed, and it is these changes alone that have resulted in transforming the 16 year long hiatus in global warming into a rising temperature trend. Furthermore all these updates have only affected temperatures AFTER 1998!”

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Voi pyhä yksinkertaisuus! Eikö kellään muulla tullut uutisesta mieleen ne lukuisten dokumenttisarjojen Euroopan kartat, joissa kolmannen valtakunnan leviäminen esitettiin punaisella täsmälleen samaan tapaan kuin helle nyt? Koulussa niitä esitettiin aina kun asiaa vähänkään sivuttiin.

Meillä ei ole edes helle ja täällä blogistien päät pehmenee metsäpalovaroituksista ja muiden maiden helleuutisista. Menkää järveen rauhoittumaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Toimittajan jonka pää on pehmennyt niin paljon että näkee säässä natseja ei kannata tietenkään hypätä järveen. Ei tekis sullekkaan pahaa kun sinäkin näet säässä natseja.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Puhutaan sääkartoista ja siitä kuinka natsien levittäytyminen Euroopassa esitettiin dokkareissa aina samalla tapaa kuin nyt helteen leviäminen. Tulkintasi on niin hysteerinen, että se menee tahattoman huumorin puolelle.

https://www.google.com/search?ie=UTF-8&client=ms-a...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #29

"Eikö kellään muulla tullut uutisesta mieleen ne lukuisten dokumenttisarjojen Euroopan kartat, joissa kolmannen valtakunnan leviäminen esitettiin punaisella täsmälleen samaan tapaan kuin helle nyt? "
Ei tullut näköjään, melko sairas pää pitää olla jos sääkartoista tulee natsit mieleen. Täsmälleen samalla tavallako natsit tulivat afrikasta :), mee hoitoon.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #32

Joo, näin kannattaa tehdä, vielä kun itse voi päättää.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #34

Kts. Jouni kommentin #35 linkit, etkö hoksaa mitään yhteneväisyyksiä? Mietitään sen jälkeen kuka tarvitsee hoitoa natsivertauksien hysteeriseen ylitulkintaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #36

No, olen oppinut sen verran näistä tilanteista, että yhdellä kysymyksellä voi ratkaista tuollaisia väittelyjä. Olisit mielummin vastannut Lehtisen asialliseen kysymykseen, tulivatko natsit Afrikasta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #37

"Olisit mielummin vastannut Lehtisen asialliseen kysymykseen, tulivatko natsit Afrikasta."

Ajattelin, että tähän asiaan kommentointi on sinänsä jo riittävän alas vajoamista.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #39

No minun puolesta voit hakea yhtäläisyyksiä mistä huvittaa, helleaalto Eurooppaan tuli Saharasta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #41

Helleaallon suunnasta ei ole epäilystä. Mietin vain, ettekö oikeasti hoksaa miksi toimittaja tekee tuon karttojen värjäytymiseen liittyvän vertauksen? Kaikesta päätellen sinä hoksasit. Blogistista en olisi niin varma.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #45

Kyllä kai tuo vertaus natseihin liittyy meneillään olevaan ilmastohysteriaan, kts. kuva, https://i0.wp.com/www.norwegianamerican.com/wp-con...

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

Kun puhutaan karttojen värjäytymisestä niin et nähnyt yhtäläisyyksiä linkeissä? Ehkä arvioin väärin natsihysteerikkojen kykyä ymmärtää vertauksia. Tässä jää Luukkasen salaliitot kakkoseksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #47

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231749-su...

Kun tutkimus valjastetaan palvelemaan teollisuudenalaa ja konsultit tuottavat tutkimustulosta, josta tulee virallista tiedettä, jota myös lainsäädäntö noudattelee. ”Akateemisissa vehkeilyissä on usein kyse lojaliteeteista ja kiitollisuuden­veloista, joissa tehtävän tai rahoituksen toisen avulla saanut henkilö myötäilee jatkossa kiltisti hyväntekijäänsä. Tutkijat ovat vain ihmisiä ja voivat syyllistyä eettisiin hämäräpuuhiin. Nyt tarvitaan korruption tutkijoita tutkimaan tutkijoita.”

Jaana Haapasalo

psykologi, psykologian tohtori, oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti

Salo http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005093880.html

https://youtu.be/wcAy4sOcS5M

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #32

Ilmeisesti olet siis tosissasi. Luulet toimittajan pitävän itse hellettä natsina. Kyse on siitä miten punainen väri leviää Euroopan kartalla kuin natsi-Saksa aikoinaan, ei tietenkään kirjaimellisesti samalla tavoin, samoihin paikkoihin. Pieni lapsikin näkisi tuon yhteneväisyyden kuvauksessa.

Älä nyt iso mies sano, ettet osaa näitä asioita yhdistää keskenään. Joka ikinen ajasta kertova dokkari käytti punaisen sävyjä kuvaamaan natsien levittäytymistä, aivan kuten lämpöaaltoakin kuvataan.

Natsidokkarit:
https://www.google.com/search?q=nazi+germany+sprea...

Lämpöaalto:
https://www.google.com/search?q=heatwave+europe&cl...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #35

Toimittelija kuitenkin vertasi mahdollista tulevaa RUSKEAA väriä natseihin, olisit nyt senverran voinut lukea ennenkuin aloitat ton sulla normaalin jänkkäämisen ja änkeet omia idioottimaisia olettamia muiden sanomaksi. Nyt saat jänkätä jonkun muun kanssa ihan rauhassa, heippa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #38

Niin, Euroopan kartalla leviää helle-aallon takia värit kuin natsi-Saksan aikoihin konsanaan. 8-luokkalainen olisi tajunnut tuon vertauksen. Vaatii aikamoista natsi-hysteriaa repiä tällainen blogi asiasta.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Nyt ne natsit omii jo meidän helteetkin.... bannonilaisilla opeilla.

Saattoihan tämä olla myös Putinin juoni.
Putin levitti natsien yhteistyöllä helteet eurooppaan ja uhkasi nostaa lämpöjä lisää, jos eivät pääse takaisin Euroopan Neuvoston jäseneksi.
No nyt kun kiristys onnistui, niin eiköhän helteetkin ala laantua.
Kuin suoraan bannonilaisesta oppikirjasta.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

FYI: Tuoreesta tohtorinväitöskirjasta ilmastoon liittyen artikkelissa ja samalla vähän tietoa ilmakehän yhdestä maapallon laajuisesta ilmiöstä
”Columbia researchers provide new evidence on the reliability of climate modeling”
https://wattsupwiththat.com/2019/06/24/columbia-re...

Toisen väitöskirjaan osallistuneen kirjoittajan mukaan on ristiriitaa ilmastomalleissa, joiden tulokset lähetetään IPCC:lle ja täten poliittisille päättäjille.

Lead author Chemke, a NOAA Climate and Global Change postdoctoral fellow, explains the danger of this situation, “It’s a big problem if the models are wrong because we use them to project our climate and send our results to the IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) and policy makers and so on.”

Ongelma liittyy ns Hadley kiertoon, joka vaikuttaa Pohjoisen pallonpuoliskon säähän ja siitähän esim nyt on kysymys tässä käristyskupolissa!

The Hadley circulation, or Hadley cell–a worldwide tropical atmospheric circulation pattern that occurs due to uneven solar heating at different latitudes surrounding the equator–causes air around the equator to rise to about 10-15 kilometers, flow poleward (toward the North Pole above the equator, the South Pole below the equator), descend in the subtropics, and then flow back to the equator along the Earth’s surface.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ilmeisesti hiili-ihmiset "toivovat" stalinistisia -45 asteen pakkasia. Wicca jumala ja palvojat tykkäisi ;))

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tämäkin menee aikanaan ohi samalla tavalla kuin ”Waldsterben” ja happosateet.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Tutut tuubanvääntäjät päästelee hajujaan taas. Viimeksi maakohtaisia lämpöennätyksiä on rikottu 2017, siitä taakseppäin niitä on tehty niinkuin jo todettiin joka vuosikymmenellä ja vanhin voimassa oleva euroopassa on 1800 luvulta.
Pohjolassa joka kuulemma lämpenee eniten ja nopeiten on virallinen lämpöennätys vuosilta: Tanska 1975, Suomi 2010, Islanti 1939, Norja 1970, Ruotsi 1933 ja 1947 sama lämpötila.
Koko pallon lämpöennätys on 1913 ja "epävirallinen" hylätty ennätys 1922 .

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Aika mahtavaa, että juuri koulutetut ihmiset sortuvat propagandaan lämpötiloista yms.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #30

Jos ei mene käärmeöljy muuten kaupaksi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #31

No sinä sen sanoit. Melkoista pelleilyä kansan edessä. Aikansa kutakin, kun tämä vouhotus loppuu, uutta on tulossa tilalle takuuvarmasti.

Vähän on niinkuin rikollisilla, ovat askeleen edellä, kunnes lainvalvojakin pääsee asioista perille ja puuttuu rikolliseen toimintaan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

https://www.facebook.com/ddrprodukte/photos/a.4890...

Löysin kuvan toiselta foorumilta kateetilla " Mitä tästä pitäisi ajajtella" ?

Tuli mieleeni, olettaen ettei kuva ole väärennös, että MITÄ TÄSTÄ PITÄISI AJATELLA?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No tuo linkki selvittää asian. Tällaista tämä nyt on sitten, hysterian luomista kaikilla Natsi vertauksilla. Hitleriltä jäi työ kesken.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"MITÄ TÄSTÄ PITÄISI AJATELLA?"

Jos ihan oikeasti et tiedä, niin katso vaikka tämä

https://www.youtube.com/watch?v=30ihbew0fgY

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://arojouni.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231749-su...

Kun tutkimus valjastetaan palvelemaan teollisuudenalaa ja konsultit tuottavat tutkimustulosta, josta tulee virallista tiedettä, jota myös lainsäädäntö noudattelee. ”Akateemisissa vehkeilyissä on usein kyse lojaliteeteista ja kiitollisuuden­veloista, joissa tehtävän tai rahoituksen toisen avulla saanut henkilö myötäilee jatkossa kiltisti hyväntekijäänsä. Tutkijat ovat vain ihmisiä ja voivat syyllistyä eettisiin hämäräpuuhiin. Nyt tarvitaan korruption tutkijoita tutkimaan tutkijoita.”

Jaana Haapasalo

psykologi, psykologian tohtori, oikeus- ja kriminaalipsykologian dosentti

Salo http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005093880.html

https://youtu.be/wcAy4sOcS5M

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #48

Jaa että todellisuudessa Saksan lämpöanomalia on tasainen, mutta lojaaliudesta tiedeyhteisölle sakemannit väärensivät sinne nousevan trendin?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #50

Tarkastelua pitänee ulottaa pidemmälle jaksolle.

"Julkaistu 25.12.2008
Dr. Sally Baliunas discusses the history of people's reactions to extreme weather."

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=wcA...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #52
Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #53

Mikäli osaat englantia, sääilmiöitä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Astrofyysikko

Blogista, "Mutta kyllä tästäkin normaalista helleaallosta väännetään ääri sitä ja ilmastonmuutos tätä uutista todennäköisesti kyllästymiseen saakka."

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #54

No tässähän sitä näköjään väännetään kun blogisti sen itse aloitti.

Sääilmiöitä tule ja menee, kyllä. Ilmastonmuutos lisää tietynlaisten sääilmiöiden todennäköisyyttä.

https://www.carbonbrief.org/northern-hemispheres-e...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #55

Osaat kai lukea, blogin aihe on helleaalto Euroopassa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #56

No sitten ei kannattaisi väittää sitä normaaliksi ennenkuin se on alkanutkaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #57

Kun nyt viittasit ilmaston lämmenneen, jota kukaan ei ole kieltänyt edelleenkään, niin toistuvat hellejaksot kuuluvat Euroopan kesään, onko Härköselle tuossa jäänyt joku asia epäselväksi.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #58

Hellejaksoissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä - varsinkaan loppukesäisin - mutta odotetaan nyt viikko pari niin tiedetään, onko juuri tämä hellejakso ihmeellinen.

Jos blogisti, sinä ja muutama muu todella ei kiellä ilmaston lämmenneen, teillä on kommunikoinnissa isoja ongelmia.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #58

Hellejaksot tosiaankin kuuluvat.

Mutta toistuvat lämpöennätysten rikkomiset liittyvät siihen ihmisen aiheuttamaan ilmaston lämpenemiseen, kun luontaisten syklien mukaan pitäisi viilentyä ja olla viileämpää.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #60
Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #63

Näkyy olevan lämpöennätyksissä pääasiassa tuoreempia päiväyksiä kun pakkasennätyksissä pääasiassa vanhempia päiväyksiä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #64

Belgia 1947
Bulgaria 1916
Islanti 1939
Irlanti 1887
Hollanti 1944
Puola 1921
Ruotsi 1947
Argentiina 1905
Uruguay 1943
Grönlanti 1915
USA 1913
Jne...
Siinä lämpöennätyksien vuosilukuja...

Eteenkin tuo Grönlanti pistää silmään. Uutisoinin perusteella pitäisi vuosiluku olla reilusti 2000 luvulla...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #65

Härkönen ja Karnaattu osaavat pitää suunsa kiinni. Tuossa vielä grafiikkaa lämpötilojen kehityksestä.

https://debunkhouse.files.wordpress.com/2014/04/lj...

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

#44

Kalevi hyvä : nyt en taas kerran Sinua ymmärrä .

Mitä tekemistä Saksan mahdollisella lämpenemisellä on tuon linkkaamani kuvan kanssa?

Ei kai Sinulle - normiälykkäälle ihmiselle - tarvitse rautalangasta väänttää, että hyväksymmekö tuon tyyppisen ´mielen manipuloinnin´, joka linkistäni tulee ilmi ( olettaen , että kuvat ovat oikeita).

Hyväksytkö Sinä sen?

Minusta tuon tapainen toiminta on halpamaista ja syvästi paheksuttavaa tapahtui se kenen toimesta tahansa , alarmistin tai skeptikon.

(Jos ehdit katsoa , alla mielenkiintoinen video, ei liity linkkaamani kuvaan muuten kuin ´median yleisen asenteen tasolla´).

https://www.youtube.com/watch?v=ntv3gaduGRM

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

EU on alkanut maalata vihreän punaiseksi, melonia käännettään auki, jotta tavan EU-lapatossu ymmärtäisi, mitä aatetta eliittiydin ajaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tätähän se on punavihreydellistä politiikkaa. Tuulivoimataloutta ja sen sellaista.

Käyttäjän anttiknuuttila kuva
Antti Knuuttila

Mannisen Tuomas hassuttelee taas menemään ja jengi ihan hermo pinkeänä. Lukekaa iltapäivälehtenne ja tuntekaa kirjoittajanne :) voi pyhä sylvi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Härköselle ja muille, ilmasto on lämmennyt, kts. oheisesta grafiikasta.

https://debunkhouse.files.wordpress.com/2014/04/lj...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Miksi valitsit juuri kyseisen kuvan?

"The temperature of the last two decades, however, is possibly higher than during any previous time in the past two millennia, although this is only seen in the instrumental temperature data and not in the multi-proxy reconstruction itself."

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

No kun oli kysymyksessä lämpeneminen, ymmärrätkö nyt omat harhakuvitelmasi.

On tuo täysin mahdollista, että on lämpimin kausi meneillään pariin vuosituhanteen, ei sellaista kannata kieltää.

"Ljungqvist demonstrated that the modern warming had not unambiguously exceeded the range of natural variability. The bold black dashed line is the instrumental record. I added the red lines to reflect the margin of error of the proxy data relative to the instrumental data."

https://debunkhouse.wordpress.com/

unambiguously = yksiselitteisesti

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #71

Lainaukseni kommentissa 70 oli suoraan Ljungqvistin paperista, sinun jostain kämyisestä blogista.

Tässä kuvassa Ljungqvistin proxy ja sen jälkeiset havainnot yhdistettynä.
https://skepticalscience.com/pics/Ljungqvist-2010.gif

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #74
Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #76

Kuvassa oli yhdistetty linkkaamasi paleoilmastoanomalia ja sen jälkeiset mittaukset samalta maantieteelliseltä alueelta. Missä on ongelma? Sanoithan, että et lämpenemistä kiistä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #81

http://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/CMI...

"So, about 95% (actually, 96.7%) of the climate models warm faster than the observations."

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #82

Tuota vanhaa kuvaa olet esittänyt aikaisemminkin, ja sinulle on selitetty miksi se valehtelee.

Tässä totuudenmukaisemmin:

https://pbs.twimg.com/media/Dy2t_AxX0AE-0X5.jpg:large

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #85

Hadcrut 4 toisessa pystysuoraan ja toisessa vaakasuoraan, molemmat eivät voi olla oikein.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #86

Spencerin kuvassa taitaa olla voimakas filtteröinti, mutta molemmissa erottuu mm. tasainen jakso 2000-luvun alussa. Nähdäkseni molemmat voivat olla oikein.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #87

Ljungqvistin selitys on pätevämpi.

Zoomed in on post-1800 with HadCRUT4 NH added:

https://4k4oijnpiu3l4c3h-zippykid.netdna-ssl.com/w...

"The Modern Warming only appears anomalous because of the higher resolution of the instrumental record and its position at the tail-end of the time series.
Ljungqvist (2010) clearly explained the problem with directly comparing instrumental data to proxy reconstructions."

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Mitä tulee kevään keskilämpötilatrendeihin Suomessa, Härkönen ja Kaarnattu ovat pääosin oikeassa.

On kiistaton tosiasia, että regressioanalyysien mukaan, ne ovat nousseet n. 1.6 - 3.5°C / 118 vuotta.

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/273...

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Kevättalvella lämpötila voi joskus kohota yllättävän korkealle. Lämpimän ja aurinkoisen sään taustalla on usein ns. föhntuuli. ."

https://yle.fi/saa/fohn-tuuli/7021168

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Olivatpa taustalla mitkä tahansa sääilmiöt, mitattu lämpötilamuutostrendi on kiistaton, minkä regressioanalyysit osoittavat (dT/dv). Lämpötilan itseisarvolla ei ole suoranaisesti informatiivista evidenssiä, vain muutosvauhdilla. Sama koskee globaaleja lämpötilatrendejä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Auringossa ”juustopalloilmiö” (vertaus tulee Edam-pallojuustosta) jatkuu päivästä toiseen ja huojuttaa IPCC:n ”korttitaloa” kaiken aikaa. Jo vuoden kestänyt Auringon aktiivisuustason lasku on erittäin poikkeuksellista.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

IPCC:n ”jääkiekkoilijat” eivät pääse peukaloimaan ”lätkämailoineen” Aurinkoa. On vain tyydyttävä siihen, mitä aktiivisuustason lasku tuo tullessaan. Itselläni on jo sen verran ikää (yli 70 v), että mahdollinen minijääkausi jää näkemättä, mutta nuoremmilla se saattaa olla edessä muutaman kymmenen vuoden kuluttua. Onneksi maapallolla on riittävät kivihiilivarat kylmäkaudesta selviämiseen.

Leipäviljan varmuusvarastoista olisi sen sijaan jo nyt ruvettava vakavasti huolehtimaan. Maunderin minimin aikaan maailman väkiluku oli vähän yli puoli miljardia ihmistä ja vuonna 2017 se oli 7,5 miljardia ihmistä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4est%C3%B6nkas...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos glopaali lämpötila olisi noussut huomattavasti viimeisen 150v aikana niin miksi lämpöennätyksiä ei tehtailla ihan joka vuosi joka puolella palloa?
Ainoat viimeaikaiset ennätykset on parin vuoden takaa siellä täällä palloa.
Ja kun esimerkiksi Sodankylän "kuumin" vuosi on edelleen 1938 niin jonkun analyysin saa työntää sinne ikuiseen varjoon.

Tästäkin voisi kirjoittaa oman blokin, veettu kun jotkut ihmiset on sekaisin, mitä helvetin sieniä pitää syödä että sekoo noin pahasti.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006153819.html?...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, etteivät blogisti ja muutamat muut oikein ymmärrä, mitä tarkoitetaan kokonaisenergialla ja mitä lämpöenergialla. Teillä on sellainen käsitys, että kun ylipäätään energiaa hyödynnetään, se lopulta haihtuu johonkin "taivaan tuuliin” vaikuttamatta ilmastoon millään tavalla. Olisi ikäänkuin olemassa täysin irrallaan oleva ikiliikkuja, jolla ei ole minkäänlaisia häviöitä, vaan se toistaa itseään äärettömästi ja asettuu täydelliseen dynaamiseen tasapainoon. Ihminen ja luonto ei valitettavasti toimi näin. Energian kulutus lisääntyy jatkuvasti ja tähän asti ylivoimaisesti eniten on hyödynnetty hiiltä energialähteenä. Sen vaikutus tiedetään erittäin suurella todennäköisyydellä.

http://hannusinivirta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Jos ja kun maapallon energiasta yli 99.9% tulee Auringosta niin vaikeaa on kuvitella että joku muu silti pitää maapallon lämpöä yllä.
Geotermiset lähteet tosin lämmittää valtameriä myös alhaaltapäin ja ehkä jonain päivänä saadaan selville että kuinka paljon ne vaikuttaa ilmastoon. Se tieto saattaa muuttaa tota prosenttisuhdetta jonkin verran.
Nyt kun Auringon aktiivisuus on hiljenemässä niin uusia lämpöennätyksiä tuskin mitataan pitään aikaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Jos ja kun maapallon energiasta yli 99.9% tulee Auringosta niin vaikeaa on kuvitella että joku muu silti pitää maapallon lämpöä yllä."

Siis auringosta tulee energiaa, mutta tarvitaan myös energian poistumista maapallolta.

Tässä asia kuvattu superyksinkertaisesti: https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_model#Zero-d...

"Nyt kun Auringon aktiivisuus on hiljenemässä niin uusia lämpöennätyksiä tuskin mitataan pitään aikaan."

Totta. Kestää sitten helposti useita vuosikymmeniä.

Tämä Aron linkkaama käppyrä havainnollistaa: https://debunkhouse.files.wordpress.com/2014/04/lj...

Jännästi auringon aktiivisuus on vastaava kuin tuon kylmän jakson kynnyksellä mutta lämpötilat huitelee paljon korkeammalla. Eli kun on se planeetan emissiivisyys vähän erilainen kuin satoja vuosia sitten niin kun auringon aktiivisuus taas vähän nousee niin lämpötilat paukkuu rikki ja helposti enemmän kuin nyt mikäli hiilidioksidipitoisuus pysyy korkealla.

Tätä on se ilmastonmuutoksen mittakaava. Sen harmit realisoituvat todennäköisesti kunnolla vasta vuosisadan lopussa tai ensi vuosisadalla mikäli CO2 taso pysyy korkealla. Ja jos CO2 taso pysyy korkealla niin pääsee jäätiköt sulamaan muutenkin kuin ollessa mereen kosketuksissa ja merenpinta voi nousta tuntuvasti tulevien vuosituhansien aikana.

Merenpinnan muutokset ovat faktaa, aboriginaalien järjestelmä tallentaa tietoa on säilönyt aikaisempia merenpinnan muutoksia: http://theconversation.com/ancient-aboriginal-stor...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

80. Ymmärrän, että sitä on vaikeaa kuvitella ja se saattaa tuntua siltä, että Aurinko yksin dominoisi Maapallon pinta-lämpötiloja. Fysikaalinen todellisuus on kuitenkin toisenlainen, sillä Maapallo on Auringosta katsottuna avaruuden ja ilmakehän alapuolella. Ilmakehä ja kasvihuoneilmiö pyrkivät tasaamaan Maapallon pinta-lämpötiloja, eli jos kasvihuoneilmiö (hiilen kierto) muuttuu, silloin myös Maapallon pinta-lämpötila muuttuu. Eli se miltä meistä tuntuu, se ei ole juuri sitä fysikaalista todellisuutta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllä se maapallon pintalämpötila muuttuu ja on ihan aina muuttunut ei sitä kukaan kiistä. Lämpökausia tulee ja menee mutta edelliset on olleet ihan aina lämpöisempiä ja tämä nykyinen lämpökausi on jääkauden jälkeisistä kylmin. Silti porukat hyppii peloissaan katoilta kun yksi huurupäälauma huutaa että ilmasto tulee ja ilmasto tappaa.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Niin, ja ajatteles kun ovat muodollisesti jonkun oppiarvon suorittaneet.

Ei ole annettu sitä järkeä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ilmaston muuttuminen ei varsinaisesti ole ongelma vaan muutoksen nopeus.

Evoluutio on hitaampi prosessi kuin ilmasto, siitä on osoituksena lukemattomat sukupuuttoaallot ja miten sopivasti osuvat ilmaston muutosten kanssa.

Itseasiassa elämän kehittymisessä täällä on vaikuttanut se että on vaihteleva ympäristö. Kaikenlaisia tuhoja vähän väliä kun ilmasto muuttuu, supertulivuoret räjähtelee, asteroidit iskeytyy. Elämä vaan on levittäytynyt joka puolelle mutta se tuho sitten ei ole koskaan ihan täydellinen vaan osa jää kitkuttelemaan jotain eristäytyneitä populaatioita jotka sitten taas täyttää vapautuneen elintilan. Ne eristäytyneet populaatiot sitten lajiutuvat.

Miksi sillä ilmastonmuutoksella sitten on niin väliä on se, että maapallo on liikakansoitettu ja ihmisten elämä on optimoitunut näille nykyisille ilmastovyöhykkeille, resursseille ja vaikka paljaana olevalle maapinta-alalle. Ihminenhän elää lähinnä maalla. Jos kaikki jäätiköt sulatellaan pois vaikka parinkymmenen tuhannen vuoden aikana, meille toki vapautuu antarktis jään alta mutta aika paljon menee viljelyskelpoista maata veden alle.

Pistä myös merkille se, että tämä nykyinen lämpökausi on poikkeuksellisen tasainen lämpötiloiltaan noihin muihin nähden. Sitten nämä hölmöt ihmiset täällä ovat alkaneet kuvitella, että tämä muutamia tuhansia vuosiavuotta jatkunut, poikkeuksellisen tasainen holoseeni olisi jotenkin normaali. Itseasiassa löytyy jopa ihmisiä jotka eivät tajua maailmaa olleen yli 6000v sitten.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"Most of the asserted evidence that recent climate changes deviate from the norms of the Holocene are equally consistent with being the result of differences in the resolution of paleo-climate data and instrumental records."

[The most benign possible interpretation of the “trick” is that they edited part of Keith Briffa’s reconstruction because the tree ring chronology showed that the 1930s to early 1940′s were warmer than the late 1990′s. So, they just substituted the instrumental record for the tree ring chronology.  In the private sector, this sort of behavior isn’t benign… It’s grounds for immediate termination or worse.
I suppose that there is no evidence that they did this with intent to deceive.  However, the fact that they called it “Mike’s nature trick” sure makes it seem like this sort of thing was standard operating procedure.
Taking a set of data that shows that the 1930′s were warmer than the 1990′s and using another data set to reverse that relationship is not bringing “two or more different kinds of data sets together in a legitimate fashion.” It’s a total bastardization of the data.]

To see an example of “Mike’s Nature Trick,” go here… Proxy-based reconstructions of hemispheric and global surface temperature variations over the past two millennia

https://www.pnas.org/content/pnas/105/36/13252.ful...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

88. Ei pidä hyppiä katoilta ja ottaa liian vakavasti fanaatikoiden riehakointia, niitähän on ollut historian sivu. Sen sijaan tulisi keskittyä fysikaaliseen faktaan.

Olipa sitten Maapallon pinta-lämpötila syystä tai toisesta muuttunut vaikkapa ±100°C jollakin aika-välillä, oleellista on nyt kuitenkin se, kuinka paljon Maapallon pinta-lämpötila on muuttunut meistä johtuen ja kuinka paljon se tulee muuttumaan tulevien sukupolvien aikana.

Muilta osin vaikutusmahdollisuudet alle 1.5°C:een tavoitteeseen ei ole realistinen. Nykyinen muutosnopeus on ihmisen aiheuttamaa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Viimeisen jääkauden jälkeen on tapahtunut erittäin nopeita lämpötilan nousuja jopa 10°C alle sadassa vuodessa mutta viimeisen ~8 000 tuhannen vuoden aikana niin "dramaattisia" muutoksia ei ole tapahtunut vaan lämpötila on laskenut melko tasaisesti koko ajan.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

95. Entä sitten? Ei pidä sekoittaa luonnollisia ja ihmisen aiheuttamia muutoksia keskenään. Luonnollisille muutoksille me emme voi yhtään mitään, vaikka kuinka haluaisimme. Tämä on fundamentaalinen fakta.

Nykyinen muutosvauhti on ihmisen aiheuttamaa, siitä on jo ihan riittävästi todistusaineistoa ja en näkisi siinä mitään epäselvää, eivätkä näe muutkaan vakavasti otettavat tutkijat.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuossa seuraavassa on ihmisen aiheuttamasta lämpenemisestä kyse, mikäli ymmärrät mitä tarkoitan.

https://data.giss.nasa.gov/cgi-bin/gistemp/stdata_...

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

97. Kaikkihan riippuu siitä, miten raakadataa käsitellään. Menetelmiä on lukuisia erilaisia, jotta dataa voidaan sovittaa ja saada siitä irti järkevää informaatiota. Muutenhan meidän pitäisi tulkita pelkkää epämääräistä kohinaa.

Toinen kysymys lienee siitä, tehdäänkö raakadatalle vääryyttä, jotta trendeistä saataisiin itsellemme juuri sellainen tulos kuin haluamme.

Kysymys on enneminkin siitä, olemmeko vilpittömiä ja olemmeko riittävän objektiivisia ja riippumattomia pseudo-tieteille, kuten somessa ja täällä US:ssakin kovasti viljellään erilaisina lainauksina.

Kun näitä kysymyksiä itse tutkii, ne alkavat olla näillä näkymin jo kohtuullisen selvillä, ellei jopa itsestään selvillä.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Saksan "sää" on nyt jostain syystä enemmänkin tapetilla ja nyt "jännätään" tuleeko tämän vuoden kesäkuusta ennätyslämmin. Se vanha on vuodelta 1947 ja on ilmeisen normaali auringosta johtuva mutta jos nyt tulee uusi enkka niin se on täysin ihmisen aiheuttama. Tai näin siis meillä jotkut tulevat taatusti toitottamaan.
Tollasta iltavale kirjoittaa.
"Kuten Suomessa myös Saksassa poikkeukselliselle helteelle on keksitty lukuisia nimiä:

– Puhutaan apinahelteestä, hellehelvetistä, helleinfernosta ja katastrofikesästä, Nurminen listaa."
Järki on kadonnut täydellisesti ihan normaaleiden "sääilmiöiden" uutisoinnista aikapäiviä sitten.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

No pitäähän nyt jotain tehdä että 100 saadaan rikki...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Noniin, ’normaali’ helleaalto rikkoo ennätyksiä

https://yle.fi/uutiset/3-10853886

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset